
وقتی صحبت از موارد اهم از نظر حقوقی و شکلی. در زمان نوشتن قرارداد و در نهایت انعقاد آن می شود. مواردی است که باید هر فرد در مراحل مختلفی تشکیل قرارداد به آن توجه داشته باشد. ( اعم از زمان قبل از قرارداد یا بعد از قرارداد و یا حین انعقاد ). والا شما هرچه تلاش کرده باشید. که تا قرارداد خود را از جنبه های فنی و حقوقی کامل تنظیم نموده باشید. باز هم بدون توجه به برخی نکات زیر هرگز موفق نخواهید شد. :
- معمولاً قبل از قراداد اصلی، یک پیش نویس تنظیم می گردد. و برای مطالعه تحویل طرفین می گردد. که باید این پیش نویس را جدی بگیرید. و دقیق مطالعه کنید و تمام ارکان آنرا متوجه شوید.
- چنانچه در خصوص نحوه تنظیم قراردادها آشنایی ندارید. همواره اولویت شما این باشد که با یک متخصص امر. یعنی مشاور حقوقی یا وکیل متخصص درامور قراردادها، یک جلسه مشاوره بابت قرارداد داشته باشید.
- باز هم تاکید می گردد. که قرارداد را بدون مطالعه آن و همچنین مطالعه چند باره پیش نویس، امضاء نکنید.
- بهترین راه برای آسودگی خاطر شما، این است. که شما پیش نویش قرارداد را تنظیم و به طرف مقابل ارائه دهید.
- پیش نویس شما چنانچه توسط طرف مقابل اصلاحاتی داشت. حتماً مجدد آن را به روش فوق الذکر مورد بررسی قرار دهید.
- سعی کنید تمام ارکان و مفاد قرارداد را تایپ نموده. تا تمام صفحه ها و نسخ آن بصورت متحد و یکسان باشند.
- نکته مهمی که بسیاری از افراد آن را رعایت نمی کنند. این است که در قراردادهای چند صفحه ای، فقط صفحه آخر را امضاء می کنند. در صورتی که علاوه بر تمام صفحات اصلی قرارداد. طرفین باید تمام پیوست ها و الحاقات را نیز امضاء نمایند. والا فاقد اثر حقوقی است و اعتباری ندارد.
- الزاماً در تمام نسخه های قرارداد تعداد نسخ آن تصریح شود. و حتماً ذکر شود که هر نسخه به چه کسی رسیده است.
- اگر برای تنظیم قرارداد از کاربن استفاده کرده اید. حتماً دقت نمایید که برای درج امضاء و مشخصات ذیل قرارداد، بدون کاربن اقدام شود.
- سعی کنید. تمام قرارداد و امضاء ها با یک خودکار واحد و در یک زمان انجام شود.
- از مواردی که موجب مخدوش شدن قرارداد می شود. مانند بغل نویسی، خط خوردگی، بازکردن ابرو، چند بار نویسی روی یک کلمه خودداری نمایید.
- در زمان تایپ و یا تنظیم دستی قرارداد. در خصوص مشکلات تایپی، ایراد انشایی و املایی کلمات. تعداد صفرهای اعداد و نوع واحد پولی ( ریال یا تومان )توجه ویژه گردد.
- ۱۳- درج مشخصات دقیق طرفین. از اهمیت ویژه ای برخوردار است. لذا در ذکر پسوند یا پیشوند اسامی کوتاهی نکنید. و حتماً در زمان تنظیم قرارداد، صفحه مربوط به توضیحات اسناد سجلی را بررسی کنید. و در صورتی که طرف مقابل در جامعه از اسم مستعار استفاده می کند. به آن نیز در قرارداد تصریح شود.
- تمام تلاش خود را کنید. تا بین کلمات و خطها و دیگر نقاط قرارداد. فضای خالی نداشته باشید که امکان سوءاستفاده در آینده متصور است.
- هر چند در برخی از قراردادها. امضای شهود از ضروریات است. ولی شما سعی کنید در تمام قراردادهای خود، قرارداد ملکی خود را در حضور شهود امضاء. و در پایان با درجه مشخصات شهود. به امضای ایشان هم برسانید.
- معمولاً در قراردادهای چاپی، فقط به مطاالب دستویس توجه می شود. که این بزرگترین خطر در این موارد است. حتماً باید تمام نقاط و خطوط چاپی قرارداد را هم به دقت بخوانیم. و در صورت مغایرت با قسمت دستنویس، آن قسمت های چاپی را خط بزنیم.
- برای موارد احتمالی آینده. حتماً محل انعقاد قرارداد قید شود.
- هیچ قراردادی را بدون درج تاریخ تنظیم، امضاء نکنید. و حدالامکان قرارداد را شماره دار کنید.
- معمولاً قرارداد ها برای بایگانی شدن، پانج یا منگنه می شود. لذا سعی کنید تا قرارداد خود را با کمی فاصله ازابتدای صفحه شروع کنید.
- سعی کنید طرف مقابل خود را متقاعد کنید. تا ذیل امضاء خود با دست خط خود نام و نام خانوادگی. و تاریخ انعقاد قرارداد را درج نماید. و در پایان حتماً اثر انگشت نیز اضافه گردد. پس به صرف امضای طرف مقابل قرارداد کفایت ننمایید.